Sään kuluttama maalipinta alkaa halkeilla, eikä enää suojaa talon rakenteita. Viimeistään siinä vaiheessa, kun puutalon maalattujen puupintojen vanhaan maaliin on tullut selkeitä halkeamia, on aika alkaa suunnitella pikaista huoltomaalausta. Uudelleenmaalaus ryhdistää talon visuaalisen ilmeen ja nostaa sen arvoa. Voit myös arvioida talon nykyistä värimaailmaa ja miettiä, sopisiko joku muu väri talon ilmeeseen paremmin. Jos aiot muuttaa talon väriä huoltomaalauksen yhteydessä, tee aina ensin koemaalaus pienelle pinta-alalle. Sivele haluamaasi uutta väriä huomaamattomaan kohtaan ja odota sen kuivumista. Lopputulos voi olla yllättävä, sillä alla oleva materiaali ja vanha maalisävy saatavat vaikuttaa värisävyyn voimakkaasti.

Suunnittelu aloitetaan tutkimalla kaikki pienetkin vauriot esimerkiksi vuorilaudoituksissa ja liitoskohdissa. Yksittäisiä kuluneita puuosia kannattaa huoltomaalauksen yhteydessä vaihtaa uusiin. Puuosiin kiinnitetyt talotekniset rakenteet on syytä tarkastaa, kuten esimerkiksi sadevesikourut. Voi olla hyvin mahdollista, että maalauksen vuoksi irrotettava rakenne on kokonaan vaihdettava uuteen, jos siinä havaitaan vaurioita. Rikkinäisiä ja puolikuntoisia rakenteita ei kannata kiinnittää takaisin, vaan ne on suosiolla vaihdettava uusiin. Riskinä voi muuten olla entistä suuremman vahingon syntyminen. Ennaltaehkäisy on aina edullisempaa kuin vaurioiden korjaaminen.

Joskus huoltotutkimuksen yhteydessä voidaan todeta, ettei huoltomaalaus ole vielä ajankohtainen. Pinnat on kuitenkin pestävä säännöllisesti kertyneestä liasta. Puhdistuksella voidaan ehkäistä puuhun tunkeutuvaa homekasvustoa ja siten pidentää huoltomaalausväliä. Puhdistuksessa tulee käyttää siihen tarkoitettua puhdistusainetta, joka sisältää homeenestoon tarkoitettuja ainesosia.

Huoltomaalauksen toteuttaminen

Yleisohjeena pintakäsittelyaineen valinnassa toimii aina se, että valitaan sama maali tai pintakäsittelyaine, jolla talo on aiemminkin käsitelty. Vanha maalipinta tulee tunnistaa sen kulumisominaisuuksista. Yleisimmät maalityypit ovat öljymaali, akrylaattimaali ja punamultamaali. Lisäksi puutalo voi olla vaihtoehtoisesti käsitelty kuultavalla suoja-aineella. Kuultavalla aineella käsitelty puutalo on helppo tunnistaa, sillä puun syyt kuultavat läpi. Öljymaalin pinta on kova ja ikääntyessään maalikalvo murenee. Öljymaalatun pinnan tunnistaa myös haalistumisesta ja pigmenttijauhosta, jota jää kiinni sormiin vanhaa maalipintaa hangatessa. Akrylaattimaali on vesiohenteinen tuote, joka on joustavampi kuin öljymaali. Kulunut ja irtoava maali joustaa eikä murene taivuteltaessa. Siitä ei myöskään irtoa jauhemaista väriä ja halkeamat pinnoissa ovat puuverhoilun syiden suuntaiset. Perinteinen punamultamaali on epätasainen maalipinta, joka tummuu iän myötä. Öljymaalin tapaan siitä irtoaa jauhomaista pigmenttiä hangattaessa, mutta tummuminen paljastaa kyseessä olevan punamultamaali eikä öljymaali.

Kun vanha maalipinta on tunnistettu, on aika aloittaa työt poistamalla kaikki mahdollinen irtoava vanha maali sekä puhdistaa käsiteltävät pinnat. Työssä voidaan käyttää apuna hiomakoneita, mutta puhdistuksessa tulee olla varovainen. Painepesurin käyttö hiotulle puulle ei ole suositeltavaa, vaan irtolika tulee pyyhkiä pinnoilta puhdistusliinalla. Varsinainen maalaustyö tehdään käytettävästä tuotteesta riippumatta samoja yhteisiä periaatteita noudattaen. Metalliosat, kuten naulankannat ja ruuvit käsitellään ruosteenestomaalilla. Puupinnat pohjamaalataan sopivalla pohjustetuotteella ja annetaan kuivua vähintään vuorokauden ajan. Pintamaalaus suoritetaan kertaalleen. Näin tehtynä huoltomaalattu talo kestää sään vaihtelut ja säilyttää arvonsa.