Muovilla pinnoittaminen on yleisempää kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Metallien pinnoitteena muovia käytetään kodinkoneiden osissa, kuten asianpesukoneen koreissa, pihakalusteissa, kaiteissa, erilaisissa putkistoissa, kuljetuskärryissä, hyllyissä ja kahvoissa ja monissa muissa huomaamattomissa kohteissa. Teollisuudessa erilaisten laitteiden suojauksesta huolehditaan muovipinnoitteiden avulla. Monissa kulutuskestävyyttä vaativissa kohteissa muovipinnoite on erinomainen valinta.

Pinnoituksen työvaiheet ja tekniikat

Ennen pinnoitusta metallin pinta tulee puhdistaa kaikista epäpuhtauksista tarkkaan. Ruostetta ei saa olla lainkaan ja rasva sekä muut likatahrat tulee pyyhkiä pois pinnoilta. Koneellisesti voidaan poistaa tiukemmin kiinni olevia epäpuhtauksia käyttäen hiomakoneita tai rae- ja hiekkapuhaltimia. Ennen kuin metalliin voidaan levittää muovipinnoite, varmistetaan muovin tarttuvuus käyttämällä tartuntapohja-ainetta. Tämä aine levitetään tuotteelle sivelemällä, ruiskuttamalla tai upottamalla tuote aineeseen. Tartuntapohja-aineen on annettava kuivua täysin ennen seuraavaa vaihetta.

Varsinainen pintakerros saadaan aikaan muovijauheella, jonka levitys voidaan tehdä erilaisilla tekniikoilla, kuten ruiskulla, leijuttamalla, kastamalla tai valamalla. Yleisin tekniikka on ruiskulevitys, jossa muovijauhe levitetään ruiskun avulla lämmitetyn metallin pinnalle. Kuuma metallipinta sulattaa jauheen tasaiseksi kalvoksi. Sähköstaattinen pinnoitus on suosittu muovijauheen ruiskutustekniikka. Tällöin hyödynnetään jauheeseen johdettua sähkövarausta, joka saa jauheen tarttumaan pintakäsiteltävän tuotteen pintaan. Sähkövaraus on niin voimakas, että kappaletta ei tarvitse erikseen lämmittää, vaan jauhe pysyy siinä kiinni ja tuote voidaan jauheen levittämisen jälkeen siirtää uuniin, jossa jauhe sulaessaan leviää tasaiseksi pinnoitteeksi.

Leijutuksessa muovijauhe nostatetaan alapuolelta ilman avulla käsittelykammiossa. Ilmassa leijuessaan hiukkaset tarttuvat kuumennettuun metalliin. Kuuma metalli sulattaa jauheen pinnallensa ja syntyy tasainen pinnoite. Tekniikka on nopea ja tehokas ja sopii esimerkiksi Teflon-pinnoitteiden tekemiseen. Kastaminen on nimensä mukaisesti kappaleen upottamista muovinesteeseen ja sen jälkeen metalliin tarttunut pinnoite kovetetaan uunissa. Valettaessa muovia metallin pinnoitteeksi muovimassa puristetaan sulana massana metallin ympärille ja annetaan jäähtyä.

Pinnoitemateriaalit

Yleisimmät muovit metallien pinnoituksessa ovat kestomuovipinnoitteet. Ne ovat kulutuksen- ja kylmyydenkestäviä ja estävät metallin korroosiota. Sen kyky suojata metallia on pitkällä aikavälillä parempi kuin mikään muu vastaavan kustannustason pintakäsittelytapa. Toinen yleinen materiaali on lujitemuovipinnoite. Niissä käytetään erilaisia lujiteaineita parantamaan iskunkestävyyttä. Lujitemuovia käytetään usein altaiden ja säiliöiden pinnoituksessa.

Muovin käytöllä saadaan suuria etuja metallin pinnoituksessa. Perinteinen maalaus ei pysty suojaamaan metallia yhtä hyvin kuin muovipinnoite. Teollisuudessa muovipinnoitteiden käyttö on välttämätöntä ja ne toimivat niille tarkoitetuissa kohteissa hyvin säästäen kustannuksia ja samalla, niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, säästää luontoa. Pitkän käyttöiän takaava muovipinnoite on ekologinen valinta heikomman ja lyhytikäisemmän pintakäsittelyn sijasta.